Inom den klassiska matematiken finns tre (möjligen 4) dimensioner. Så vad är då tex. 1,9537?
Jo, det är en fraktal dimension. Trots att de är nya i sin nuvarande användning, finns det faktiskt gamla exempel, som Girih-mönstren klicka på länken för att komma till inlägget om dem.
Benoit Mandelbrot är mannen bakom dagens oortodoxa geometri. Han var en okänd matematiker och få läste hans bok, men så läste en datoranimatör på Boeing och insåg hur han skulle gå runt dåtidens sega datorer och göra bra bakgrunder till flygplansbilderna. Han började med en eller två pyramider. Varje sida på ovansidan gjorde han om till en ny pyramid. Genom att fortsätta så hade han ett bergslandskap - och en fraktal.
Fraktaler har även andra fördelar som att en fraktalt formad antenn ger bättre mottagning och brus i elektronik fördelar sig fraktalt. Träden i regnskogen fördelar sig fraktalt, vilket gör det enkelt att räkna ut hur mycket koldioxid skogen absorberar.
Inom dagens matematik har fraktalerna fått en viktig plats. De har gjort det möjligt att räkna på helt nya saker, tex. saker som har oändlig omkrets men ändlig yta, och att väldigt mycket av naturen är formad fraktalt, just därför att det blig effektivast.
Att det finns fraktaler i naturen har vissa japanska konstnärer upptäckt. Titta på molnens form i denna målning av Hiroshige Utagawa.
Dessutom är fraktalerna i sig mycket vackra, speciellt i 3D. Besök Mandelbulbs sida och häpna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar