Ekonomi på matematiska

Jag har kommit att se på matematiken som närmast sinnebilden av Platons idévärld, med vilket han menade den värld av samband och information som styr den värld som tingen – och världen – faktiskt existerar i. Av detta följer att matematiken är en upptäckt, funnen när vårt intellekt hittat sätt att systematisera, förstå och analysera vår omvärld. På så sätt tränger våra tankar igenom de faktiska tingen till de bakomliggande sammanhangen och generella dragen som finns gömda däri, en definition av matematik som kanske ligger närmare logik än den faktiska matte de flesta möter i skolan, även om det där skulle kunna finnas spår av denna matematiska upptäckt – exempelvis något så simpelt som de naturliga talens sammankoppling med ett, två, tre, fyra äpplen. Eller vad som helst – huvudpunkten är att vår omgivning går att räkna.

Motsatsen till denna uppfattning måste vara att matematiken är en uppfinning. Återigen att vårt intellekt funnit ett sätt att systematisera och klassificera i avsikt att förstå och på så sätt dra vittgående slutsatser. På så sätt skulle den matematik vi i så fall uppfunnit vara ett sätt att beskriva vår omvärld – och därigenom blir matematiken ett språk. Och liksom hos ett språk finns möjligheten att applicera detta i en stor mångfald av situationer – som i syften knutna till astronomi och kronologi likt medeltidens beräkningar av påsken (se detta inlägg) eller grekernas strävan efter att knyta vinklar och avstånd till varandra med kordafunktionen, beskrivet i detta inlägg. Således har matematikens utveckling även skett utanför vad som traditionellt betecknats som den matematiska vetenskapen. Och, givet att matematiken är att betrakta som ett språk, vore ju dettas motsats lika absurd som att svenska endast skulle användas inom svensk lingvistisk vetenskap. Den matematiska historien, i egenskap av ett språk eller verktyg, har alltså även skrivits utanför själva matematiken. De kanske mest självklara områdena där så skett är de naturvetenskapliga ämnena, i synnerhet fysik, men även samhällsvetenskaper har använt matematik som redskap.

Så är kanske tydligast för ekonomin, även om kända klassiska ekonomer som John Stuart Mill, delvis Malthus och Marx, för att nämna några, huvudsakligen använde verbal analys och historiska exempel. Även om den klassiska ekonomin huvudsakligen berodde på en induktiv metod, där kunskap drogs ur generaliseringar av verkliga skeenden, använde även de, naturligtvis, slutsatser dragna ur teori och antaganden. Den huvudsakliga skillnaden mot neoklassisk ekonomi, som följde därefter, var metoden och vart den användes. Den klassiska ekonomin fokuserade mer på att förklara och diskutera verkliga fenomen som pågick i samhället, det vill säga huruvida en stat bör göra si eller så eller varför priset på ull beter sig på ett visst sätt, även om det fanns exempel i den andra riktningen. Ett sådant är Says lag, som är mer generell, men inte nödvändigtvis behöver vara formulerad genom deduktiva resonemang (logiskt utvunnen ur teoretiska påståenden), och formulerad inte genom matematik utan i ord.

Anledningen bakom intresset för klassisk ekonomi är dess kontrast mot neoklassisk ekonomi. Skiftet mellan dessa är naturligtvis inte exakt, men kan bedömas ligga under de två sista decennierna av 1800-talet. Den neoklassiska ekonomin skiljer sig från den klassiska genom sin användning av matematik och deduktion. Exempelvis kom begrepp som olika slags nytta att användas och ekonomer började resonera sig fram från påståenden som att alla människor är rationella till slutsatser som sedan skulle kunna appliceras på den verkliga ekonomin. En sådan slutsats formulerades av den neoklassiska ekonomen Irving Fisher, vars formel brukar kallas för Fishers ekvation (so u mean it's fishy?) och skrivs vanligen
där M är penningmängden, V pengarnas omloppshastighet, P prisnivån i samhället och T alla transaktioner. Ett vanligt sätt att presentera formeln är att i en ekonomi i jämvikt, det vill säga V och T är konstanta, innebär en ökning av penningmängden M, vilket skulle kunna vara att Riksbanken trycker mer sedlar än som kasseras, att P måste öka – varor och tjänster blir dyrare. Fenomenet kallas inflation. Att Fisher knöt samman sin teori till en matematisk formel gjorde den generell och överskådlig, men samtidigt innebär det på gott och ont att teorin tas ur sin kontext, eller sammanhang. Trots det har mängden matematik i ekonomin bara ökat.

Även andra neoklassiska ekonomer under 1800-talet sysslade mycket med matematik, exempelvis Léon Walras, Antoine Cournot och Nicolas-François Canard, även om det stora genombrottet för matematisk ekonomi kommit under 1900-talet med ekonometri, generell jämviktsanalys och spelteori men även med användandet av avancerade datormodeller.

Men den kanske viktigaste konsekvensen av ekonomins matematiserande är nog att det inneburit att ekonomin bytt karaktär, från en samhällsvetenskap till en naturvetenskap. Man glömmer lätt hur beroende en undersökning av människan är av sin kontext, eller sammanhang. En människa är en så pass komplex varelse med så många olika, sammanflätade faktorer att ingenting blir överskådligt om vi inte klumpar ihop de flesta och kallar det för kontext. Ekonomin har i sin naturvetenskapliga anda skapat naturlagar – Says lag, Fishers ekvation, Moores lag och så vidare. Dessa är visserligen mönster och generaliseringar som hjälper oss att förstå och förutse vår omvärld, men att benämna dem lagar är kanske att gå steget för långt. Matematiken är ett fantastiskt verktyg för att skapa generaliseringar, men man får ta sig i akt, även generaliseringar kan gå för långt.

En annan kritik som riktats mot matematisk ekonomi är att den kan begränsa urval vid undersökningar, ekonomer väljer ogärna problem och frågeställningar vars svar inte nås genom användande av en redan utarbetad matematisk modell. I mycket högre grad än verbala resonemang är matematiska modeller kostsamma och svåra att utveckla, resultatet är att ekonomiska resonemang kan tendera att använda samma banor om och om igen, och kanske på så sätt nå ett svar med lägre förklaringsvärde än vad som egentligen kunnat uppnås.

Trots detta bör man inte endast se den negativa aspekten. Faktum är att matematik har en nästintill magisk förmåga att igenkänna mönster och samband att ställa upp och genomföra experiment utan att riskera att riskera någons liv – vad hade ekonomin varit utan statistik och BNP, för att inte nämna datorsimulationer?

För vidare läsning kring ekonomins idéhistoria rekommenderas De ekonomiska idéernas historia av Martin Kragh, som också är källan till ekonomin i detta inlägg.

Kommentarer uppskattas! Har du något att tillägga, diskutera eller kommentera, så gör det mer än gärna. Det krävs naturligtvis ingen inloggning för att kommentera - ingen skall behöva avstå sin anonymitet för att få uttrycka sin åsikt.
Den här sidan använder cookies för att med hjälp av Googles programvara Google Anatytics undersöka besökarstatistik.